Το Αθηνόραμα δοκιμάζει το πιπερόκαμα!

Πιπερόκαμα λιαστό: μυρωδάτη κάψα!

Την τριμμένη ξερή κόκκινη πιπεριά, γλυκειά ή καυτερή, τη γνωρίζουμε σαν “μπούκοβο” από τους βορειοελλαδίτες, που την καλλιεργούσαν και τη συνήθιζαν στα φαγητά τους. Το “λιαστό πιπερόκαμα” του Πέτρου Ναουμίδη είναι ένα μπούκοβο που διαφέρει, γιατί εκτός από το καφτερό στοιχείο, διατηρεί έντονο το φρουτώδες, πικάντικο άρωμα της γνήσιας πιπεριάς Φλωρίνης. Αυτό οφείλεται στην αξεπέραστη γεύση της παλιάς ποικιλίας πιπεριάς Φλωρίνης, στη διαδικασία παρασκευής (η πιπεριά λιάζεται και ξεραίνεται με φυσικό τρόπο) και στο γεγονός ότι το πιπερόκαμα δεν αποτελείται κυρίως από σπόρους (όπως οποιοδήποτε άλλο μπούκοβο βρείτε) αλλά από αλεσμένη σάρκα πιπεριάς. Δίνει τόσο “φρέσκια” και αρωματική γεύση πιπεριάς, που μας βάζει στον πειρασμό να το προσθέσουμε σχεδόν παντού: από όσπρια και ψητά στη σχάρα μέχρι σαλάτες και μαγειρευτά, ακόμα και πάνω σ’ ένα λευκό τυρί.

Η λέξη “πιπερόκαμα” εκφράζει πετυχημένα αυτό το ξεχωριστό άρτυμα, ένα από τα πολλά προιόντα που φτιάχνει ο Πέτρος Ναουμίδης από γνήσιες πιπεριές Φλωρίνης, που ανήκουν στα εμβληματικά προιόντα της ελληνικής γης.
Τις καλλιεργεί στον Αγιο Παντελεήμονα, δίπλα στη λίμνη Βεγορίτιδα, με βιολογική καλλιέργεια και στη συνέχεια μεταποιούνται και συσκευάζονται στο κτήμα, με σπιτική φροντίδα και διαδικασίες που διατηρούν τη γεύση του λαχανικού φρέσκια και αναλλοίωτη.

 Σε όποιο προιόν του έχουμε δοκιμάσει (“ψητή φιλετοπιπεριά” και “μουστοπιπεριά” είναι στα must), διακρίνουμε την ξεχωριστή γεύση αυτής της πιπεριάς, που δεν συγκρίνεται με όποια άλλη “τύπου Φλωρίνης” βρίσκουμε στην αγορά. Είναι σημαντικό, ότι γιά να διατηρήσει ανέπαφη τη γνήσια ποικιλία, χρησιμοποιεί σπόρο από αποξηραμένες πιπεριές της προηγούμενης σοδειάς.

Η πιπεριά Φλωρίνης, εκτός από την ποικιλία οφείλει τη γεύση της και στο μικροκλίμα της συγκεκριμένης περιοχής, όπου καλλιεργείται. 

Αξίζει και ελπίζουμε να πάρει σύντομα τον χαρακτηρισμό προιόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), κάτι γιά το οποίο ο εν λόγω παραγωγός έχει κάνει σοβαρή προετοιμασία, που κατέληξε στο να κατατεθεί, πριν ένα μήνα περίπου στην Ε.Ε. η επίσημη πρόταση.

Πέτρος Ναουμίδης, Αγιος Παντελεήμονας, λίμνη Βεγορίτιδα τηλ. 23860 61238 www.piperiesflorinis.gr

Το βρήκαμε στο παντοπωλείο Mina’s Greece, Μαρίνα Φλοίσβου κτίριο 4, τηλ. 211 4058781, στο Παντοπωλείο της Χαράς πλ.Καρπάθου 5 Καλλίπολη Πειραιάς, στο παντοπωλείο Κάρμαλης Βυζαντινού 23 Ν.Σμύρνη τηλ. 210 9370068, στο “Περιβόλι” λεωφ. Πεντέλης 62 τηλ.210 6132040 Βριλήσσια, στον Θανόπουλο Δραγούμη 6 Κηφισιά τηλ.210 625454.

Ντίνα Γκρουμούτη dgroumouti@athinorama.gr
15/05/2012

Άρθρο στο Αθηνόραμα