Σπορείο

Προκειμένου να διασφαλίσουμε την καθαρότητα της αυθεντικής πιπεριάς Φλωρίνης, επιλέξαμε το Πιπερόκτημα μας να μείνει αποκομμένο από άλλες καλλιέργειες, έτσι ώστε τα φυτά να μείνουν απομονωμένα για να αποφευχθεί η διασταύρωση της ποικιλίας  και δημιουργήσαμε στο Πιπεράδικο  το δικό μας σπορείο.
Οι πρώτοι καρποί που ωριμάζουν είναι αυτοί που θα μας δώσουν τον σπόρο για την επόμενη χρονιά. Η συλλογή των σπόρων, η ξήρανση, η συντήρηση τους μέχρι  τη βλάστηση νέων φυτών, είναι κύριο μέλημά μας. Η διασφάλιση της ιδιαιτερότητας, της σταθερότητας και της μοναδικότητας της  ποικιλίας  είναι  ευθύνη μεγάλη. Οφείλουμε να κληροδοτήσουμε την αυθεντική ποικιλία πιπεριάς Φλωρίνης έτσι όπως την παραλάβαμε, και στα δικά μας παιδιά.

 

Παραδοσιακή Βιοκαλλιέργεια

Σε περιφραγμένη έκταση 80 στρεμμάτων, αποκομμένο από άλλες καλλιέργειες, σε κοντινή απόσταση από τους φημισμένους αμπελώνες του Αμυνταίου, το πιπερόκτημα μας βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Βόρρα σε υψόμετρο 610 μέτρων.
Το ιδιαίτερα ξηρό μικροκλίμα της περιοχής σε συνδυασμό με τη σύσταση του εδάφους και το πλούσιο οικοσύστημα καθιστά ιδανικές τις συνθήκες για την καλλιέργεια της πιπεριάς.
Το κλίμα του πιπεροκτήματος είναι ημι-ηπειρωτικό. Η λίμνη Βεγορίτιδα και η λίμνη των Πετρών εκατέρωθεν  συμβάλλουν καθοριστικά στην ηπιότητα του κλίματος η οποία ευνοεί την ανάπτυξη της πιπεριάς.  Το έδαφος είναι   ασβεστολιθικό, πλούσιο σε συστατικά και πετυχαίνει την απαιτούμενη αποστράγγιση των υδάτων. Η βιοκοινότητα στο πιπερόκτημα μας αποτελείται από αγριολούλουδα, βότανα και φυτά πιπεριάς καθώς επίσης  από κολεόπτερα έντομα, με έντονη την παρουσία της πασχαλίτσας, πεταλούδες και μέλισσες. Η συνεργασία μεταξύ τους είναι εξαιρετική και δημιουργεί άριστες συνθήκες  βιοκαλλιέργειας.
Το φύτευμα, η συγκομιδή της πιπεριάς και το ξεβοτάνισμα γίνονται με το χέρι. Η χρήση φυτοφαρμάκων είναι απαγορευτική και για τον λόγο αυτό επιλέξαμε το κτήμα να μείνει αποκομμένο και ανεπηρέαστο από άλλες καλλιέργειες.  Για τη λίπανση χρησιμοποιούμε μόνο κοπριά από ζώα ελεύθερης βοσκής.
Η συγκομιδή ξεκινάει στο τέλος του Αυγούστου, γίνεται σταδιακά ανάλογα με το επίπεδο ωρίμανσης της πιπεριάς που απαιτείται για την παρασκευή του κάθε προϊόντος και ολοκληρώνεται στα μέσα του Νοέμβρη.

Παραδοσιακή Μεταποίηση

Στο πιπεράδικο  καταφέραμε και συνδυάσαμε τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό με τον παραδοσιακό τρόπο μεταποίησης της πιπεριάς. Αποστολή μας, είναι να προστατεύσουμε όλες τις παραδοσιακές συνταγές που κληρονομήσαμε από τους γηραιότερους κατοίκους της περιοχής και να τις εμπλουτίσουμε δημιουργώντας καινούρια γαστρονομικά θαύματα. Όλες οι πιπεριές που συλλέγουμε ξεφλουδίζονται στο χέρι και  μαγειρεύονται  σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το ψήσιμο της πιπεριάς γίνεται πάντα σε ξυλοκάρβουνα και το κάπνισμα σε ξύλα.

Μεταποιητική Μονάδα

Απόλυτα εναρμονισμένο με τον τόπο καλλιέργειας της πιπεριάς, μέσα στο Πιπερόκτημα, για να είναι η μεταφορά της πιπεριάς κατά τη συγκομιδή η συντομότερη δυνατή, έχουμε χτίσει το Πιπεράδικο. Πρόκειται για ένα ζωντανό παράδειγμα αρμονικού συνδυασμού παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και σύγχρονων εγκαταστάσεων. Το Πιπεράδικο είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από πέτρα, αδρανές υλικό που λειτουργεί προστατευτικά για τη διατήρηση της άριστης ποιότητας της πιπεριάς και  ενδείκνυται για τη διασφάλιση  της  ουδέτερης ατμόσφαιρας  που απαιτείται στους χώρους μεταποίησης και αποθήκευσης.
Το κόσμημα αυτό των 800 τ.μ. πέρα από τους υπερσύγχρονους χώρους επεξεργασίας και «μαγειρέματος» της πιπεριάς, φιλοξενεί επίσης αίθουσα γευστικής δοκιμής, εκπαιδευτικούς χώρους για μαθητές, το σπορείο και το κελάρι, όπου φυλάσσονται και ωριμάζουν σε ελεγχόμενη θερμοκρασία τα προϊόντα μας. Το μουσείο πιπεριάς βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από το Πιπεράδικο.

Κελάρι

Παρουσίαση Προϊόντων